OSM hajnówka
Jesteś tutaj: » osmhajnowka.pl » Aktualności

OKRASA ŁAMIE PRZEPISY
HAJNÓWKA – SIOŁO BUDY 27-03-2013 r.

Karol Okrasa w dniu 27-03-2013r odwiedził Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Hajnówce.

Podczas pobytu gość zwiedził linię automatyczną do produkcji twarożków klinków 250g otwórz - zamknij oraz dojrzewalnię serów żółtych gdzie dojrzewa ser carski z Hajnówki. Twarożki oraz ser carski zostały wykorzystane do przyrządzenia potraw w trakcie wspólnego gotowania w pobliskim skansenie Sioło –Budy koło Hajnówki.

Sceneria skansenu pozwoliła także na zaprezentowanie zapomnianego wyrobu twarogu i masła metodą tradycyjną.

↑ Prezes Spółdzielni Pani Wiera Pawluczuk i Karol Okrasa.

↑ Pracownik twarożkarni przy produkcji klinków 250g.

↑ Przyrządzanie pierogów z twarogiem oraz kaszą gryczaną i miętą.


Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą


Składniki:

→ 750 g tłustego sera twarogowego
→ 5 łyżek cukru
→ 1 żółtko
→ 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
→ 1 pęczek świeżej mięty
→ 100g masła
→ 4 łyżki słodkiej śmietanki 36%
→ 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
→ 3 – 4 szklanki mąki pszennej
→ sól, pieprz














    Sposób przygotowania:
  1. Ciasto na pierogi: mąkę pszenną łączymy ze szklanka ciepłej wody, dodajemy sól (można dorzucić łyżeczkę masła) i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.
  2. Pierogi z serem klasyczne: 500 g sera twarogowego łączymy w misce z 4 – 5 łyżkami cukru i żółtkiem. Całość dokładnie mieszamy i farsz gotowy.
  3. Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą: 250 g tłustego twarogu łączymy w misce z kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i 2 łyżkami słodkiej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką wycinamy z ciasta kółka, które napełniamy jednym i drugim farszem, lepiąc pierogi. Można też z ciasta zrobić wałek, podzielić go na kawałki, z których formujemy małe placki, które rozwałkowujemy na cienko. Takie placki napełniamy jednym i drugim farszem, zlepiając pierogi.
  5. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze, osobno te na słodko z samym serem, osobno te z kaszą i miętą. Te z serem polewamy słodką śmietanką, roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Te z kaszą polewamy roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.
Dobra rada: do ciasta na pierogi można zamiast wody dodać ciepłego mleka lub maślanki, niektórzy dodają też żółtko jaja.

↑ Propozycja podania.

↑ Asystentki wykonały pracę .Czas na wspólną degustację pierogów.

↑ Przyrządzanie zapiekanki z jagnięciną.

↑ Zapiekanka z jagnięciną i serem carskim smakowała wszystkim wyśmienicie.


Zapiekanka z jagnięciną, kaszą gryczana i serem.


Składniki:

→ 1 kg grubo zmielonej jagnięciny
→ 4 łyżki masła
→ 4 łyżki mąki pszennej
→ 2 łyżki proszku z suszonych grzybów
→ 1 l zimnego mleka
→ 2 żółtka
→ ½ selera korzeniowego
→ 2 pietruszki korzeniowe
→ 2 cebule
→ 3 ząbki czosnku
→ ½ łyżeczki kminu rzymskiego
→ 400 g pomidorów z puszki
→ 200 g sera „Carskiego” lub innego dojrzałego sera
→ 3 łyżki mąki gryczanej
→ 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
→ 100 g sera twarogowego
→ sól, pieprz, olej
    Sposób przygotowania:
  1. Do nagrzanego naczynia wlewamy olej i mocno przesmażamy mięso aż do uzyskania ładnego brązowego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone mięso przekładamy do miski.
  2. W tym samym naczyniu ponownie rozgrzewamy olej, dokładamy starte na tarce o grubych oczkach selera i pietruszki, posiekane cebule i czosnek. Wszystko przesmażamy mieszając, doprawiamy roztartym w moździerzu kminem rzymskim, solą i pieprzem.
  3. Do przesmażonych warzyw dorzucamy usmażone mięso oraz pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut, na koniec dodajemy łyżkę mąki, co sprawi, że w zapiekance nie pojawi się nadmiar płynu.
  4. Sos: w drugim naczyniu rozpuszczamy 3 łyżki masła, dorzucamy 3 łyżki mąki pszennej i robimy zasmażkę. Kiedy zasmażka dobrze się wysadzi, dorzucamy proszek z grzybów, mieszamy, a potem dolewamy zimne mleko cienkim strumienie, stale mieszając sos trzepaczką. Sos zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Ser dojrzewający „Carski” ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przesypujemy mąką gryczaną (a nie bułką tartą). Na dno naczynia wylewamy sos, łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną i startym serem dojrzewającym, wszystko dokładnie mieszamy, na wierzch nasypujemy jeszcze cienką warstewkę kaszy.
  6. Na kaszę z sosem wykładamy przesmażone mięso jagnięce z warzywami, całość posypujemy startym serem dojrzewającym.
  7. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 - 40 minut. Upieczoną zapiekankę posypujemy pokruszonym serem twarogowym i nakładamy na talerze.
Dobra rada: proszek z suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków zrobimy wrzucając kilka grzybów do miksera lub ucierając je na puder w moździerzu. Zapiekankę można też wystudzić, pokroić na plastry, które podamy na zimno lub ciepło.

↑ Tak dojrzewa ser carski.

↑ Wyborny halibut zapiekany ze słoninką na sałatce z kaszy gryczanej-pieczony w piecu kaflowym.


Pieczony halibut z sałatką z kaszy gryczanej i twarogu.


Składniki:

→ 800 g filetów halibuta ze skórą
→ 1 seler korzeniowy
→ 5 ząbków czosnku
→ 1 ostra papryczka
→ 1 pęczek świeżej kolendry
→ 1 limonka
→ 2 łyżki miodu
→ 450 g ugotowanej kaszy gryczanej
→ 1 cebula
→ 1 cebula
→ 70 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
→ 150 g twarogu
→ 8 cienkich plasterków solonej, sezonowanej słoniny
→ sól, pieprz, olej
    Sposób przygotowania:
  1. Selera kroimy w cząstki i przekładamy do miski. Polewamy olejem, dorzucamy 3 rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną świeżą kolendrę, ½ limonki pokrojoną w cząstki, 1 łyżkę miodu, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pergaminem, na nim układamy zamarynowanego selera, Na selerze układamy kawałki halibuta, które doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej kolendry i kroplami oleju. Tak przygotowana rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 – 30 minut.
  3. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjmujemy halibuta z pieca, układamy na rybie plasterki słoniny i dalej zapiekamy.
  4. Sałatka z kaszy gryczanej: ugotowaną na sypko kaszę gryczaną przekładamy do miski, dorzucamy posiekaną drobno cebulę, posiekane 2 ząbki czosnku i posiekaną ostrą papryczkę. Z ogórka ze skórką usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy go w bardzo drobną kostkę, dorzucamy do kaszy. Dokładamy też posiekane suszone pomidory i pokruszony ser twarogowy. Doprawiamy solą i olejem od suszonych pomidorów, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 = 15 minut.
  5. Na talerze wykładamy porcję sałatki z kaszy, na to kawałek upieczonej ryby, polewamy sosem od pieczenia, obok układamy upieczonego selera, dekorujemy listkami kolendry.
Dobra rada: jeśli lubimy selera bardziej wypieczonego i miękkiego, możemy najpierw wstawić do pieca sam seler na 20 minut, a dopiero potem dołożyć rybę.

↑ Podgrzane mleko do wyrobu twarożku.

↑ Ubijanie masła w masielnicy przez pracownika masłowni OSM w Hajnówce.

↑ Świeże produkty gotowe do spożycia.

↑ Fajnie się gotowało. Żałuję ,że muszę wyjeżdżać.

Więcej na: www.okrasalamieprzepisy.tvp.pl

Polecamy i życzymy smacznego.